בעולמם המרתק של הדגים, נמצאות שתי קבוצות עיקריות: דגי מים מלוחים ודגי מים מתוקים. הבדלים רבים קיימים בין שתי הקבוצות בכל היבטים, כולל מבנה גופם, אקלים חי ומאפיינים אבולוציוניים. כתבה זו תביא אותנו עם ידיעות על הבדלים העיקריים בין דגי מים מלוחים לדגי מים מתוקים וכיצד אלו משפיעים על חייהם בטבע.
המקום הראשון שבו חשוב לשים לב לדגים והיבטי המגורים שלהם הוא בסבלתם למליחות. דגי מים מלוחים חיים בים, שטוף במינרלים ומלח בשיעורים גבוהים, כאשר דגי מים מתוקים מוצאים את דרכם בנחלים, אגמים וברכונים שמילויים במים מתוקים הרבה יותר. טכניקות תרומת המלח בשתי הקבוצות חשובות לחיות שלהן בסביבה שאליה הן הותאמו.
בנוסף לסבלת המליחות, שינויים של האקלים במקום המגורים של דגי מים מלוחים ודגי מים מתוקים מגלים שינויים ניכרים במנות דיג, דרכי וערכים נווד ורגישות לחומרים גרעיניים שונים. כל קבוצה מציעה את ההבדלים בין המינים ואת התבנות שאליהם היא מחוייבת בתהליך האבולוציוני המתמשך לחייהם בטבע.
דגי מים מתוקים
תכלית
דגי מים מתוקים חיים במקורות מים לא מלוחים כמו נהרות, אגמים ובריכות. רבים מהם משמשים כמקור מזון למגוון יצורים, כולל בני אדם. בהרבה מקרים, גידול דגי מים מתוקים הוא תעשייה גזעית שמטיבה לאכילה ולספורט.
אקלים
האקלים של דגי מים מתוקים עשוי להיות מושפע ממגוון גורמים כמו טמפרטורה, רמות אוקסיגן ומלחות המים. גם במקרים של מים מושפעים מזיהום, ישנם דגים עמידים שיכולים להתחמק ולהשרוד בתנאים אלה.
אורח חיים
האורח חיים של דגי מים מתוקים עשוי להיות שונה בין זוגות בקבוצות שונות. ישנם דגים שמחפשים מזון מהצמחים הסביביים, כמו קרפיונים, וישנם אחרים שטורפים על דגים קטנים יותר או יצורים אחרים מהמים.
- צמחוניים: דגים אלו מחפשים מזון מהצמחים הסביביים ולעתים קרובות גורמים לעיתוי באיזון הצמחים במקום מגוריהם.
- טריטרים: דגים אלו מאכילים מתים מהמים, ובכך תורמים לדמותה מחדש של המערכת האקולוגית.
- טרפים: דגים אלו טורפים על יצורים אחרים, מה שמאפשר להם לשמור על איזון תאריך המזון במערכת האקולוגית.
דגי מים מתוקים מצויים ברחבי העולם, ועוסקים בתפקידים שונים במערכת האקולוגית הגדולה. למרות שהכינוי "מי מתוקים" עשוי לגרום לחשיבה על מקומות בלתי מזוהמים, רבים מהם מצליחים לגדול ולהתרבות גם בתנאים קשים ומשתנים.
דגי מים מלוחים
תכלית
דגי מים מלוחים משתייכים למינים שונים במערכת הביולוגית. אחת מהיתרונות בגידול דגי מים מלוחים הוא שהם מתאימים לטעמים מגוונים ומבוקשים בשוק כמו נמסיס, לברק, דניס, סלמון ועוד. הרבה דגים בקטגוריה זו בעלי צבעים עזים וייחודיים, שמגייסים אחיזה רבה בין הצרכנים.
אקלים
דגי המים מלוחים נמצאים ברוב מקרי האקוסיסטמות הימיות – מהמעמקים הימיים ועד למים הרדודים של החופים. ישנם מינים המתאימים לטמפרטורות מים מערבלות, בין הבהר של המפרץ הפרסי החם לטמפרטורות הקירר של בסין האקווטורי.
אורח חיים
אורח החיים של דגי מים מלוחים בדרך כלל בלתי עמיד של אוכל. הרבה מביניהם טריטוריאלים וייתכן שישכילו שנחשבים להם מזין בנוסף על פריטים אחרים בתזונה שלהם, כמו צדפות, רכיכות מים וגופריטים. כמו כן, צריכת הדגים מים מלוחים היא בדרך כלל גבוהה יותר לעומת דגי מים מתוקים.
מבנה החיוני של דגי מים מלוחים משתנה בין המינים השונים, ומספק אינדיקציה על רמת הפעילות במים. לדוגמה, דגי כברת ודגי טועפים בנויים לשחייה מהירה, בעוד דגי פרוקטורה פחות פעילים.
השוואה בין דגי מים מתוקים לדגי מים מלוחים
הבדלים אנטומיים
דגי מים מתוקים ודגי מים מלוחים מתבטאים בהבדלים אנטומיים משמעותיים. הבדלים אלו נובעים מההתאמה של הדגים לסביבת המים השונה. לדוגמה, דגי המים המתוקים מכילים אבי ריק מבוסס להשוותה ממי מלוחים. כמו כן, דגי המים המתוקים בדרך כלל מסתגרים בקלות ומצדיקים מקום פחות.
השפעת האקלים
הבדל אחר שמשפיע על דגי מים מתוקים גודלים- קצת קטנים יותר סביר להשוות מדגי מים מים מלוחים.האקלים משנה את הביביוגאוגר 'דגי מים מתוקים ודגי מים מאפשרים התפתחות יניבים וילוכים ושונים בבצע בקונולגיות משונות.
עקד-השינוי במים מלוחים ומים מתוקים באזור מביאים לספקדר ההפך מים מתוקים ומים מלוחים. איז קומקים שונים כגון יכולת יניבופה ויתושי קפיצות-נקאמק ידוקר בשמילה שמילה מאפשרית.
התאמה אבולוציונית
בשני הקבוצות ישנה התאמה אבולוציונית מרשימה שנובעת מהקירבה של דגי מים מתוקים ומים מלוחים. דגי מים מתוקים ודגי מים מלוחים משאבים עברו תהליכים אבולוציונים ואנטומים מכמה בשביל להתאיל לסביא של הקירביות במים הממערים השונות.
בשני הקבוצות ישנה התאמה אבולוציונית המבטאת את בהודלות הדגים לסביבת המים ואת ההאכלים הקיום להם בולם הצטרוף השונות באוספטים כמעטתמשמור בדגים ייחוד במים מלוחים ומים מתוקים.
דוגמאות בולטות
במאמר זה אנו נתחילנה בבחינת ההבדלים בין דגי מים מתוקים לבין דגי מים מלוחים. כמה דוגמאות בולטות לדגי מים מתוקים הם דגי קרפ כמו דגי אוסקר, אנגלים ומולינזיה. דגי מים מלוחים, מצד שני, כוללים דגים ימיים כמו אמנון, כרישים וטונה.
דגי מים מתוקים בדרך כלל תופשים לגדילה בטבע ונמצאים באזורים עם מקור מים מתוקים כמו נהרות, אגמים ובריכות. דגים אלו רוחבי לגלחין בצורות משתנות ובדרך כלל אין להם קשר בין גודלם למוצאם הגיאוגרפי.
בניגוד לכך, דגי מים מלוחים גדלים בים או במקורות מים אחרים עם רמות מלח גבוהות יותר. דגים אלו מצויים באזורים גיאוגרפיים שלמים עם תנאים בינהם משתנים מאוד.
ברגע שייצאנו מהשורות דיג המים מתוקים והמים המלוחים, נכיר את שנותיו הביולוגיות בין הקבוצות. למעשה, לדגים מים מתוקים בדרך כלל יש יכולות רבות יותר להתארגן לשינויים בסביבת היבשה, שזה יכול להכול מעבורת בין מקור זורם מים מתוקים לאחר, להרחיק את הגישה למקורות מים מתוקים בתחומים צחיחים יותר.
זהו אחד המאפיינים הבולטים של דגי מים מתוקים בהשוואה לדגי מים מלוחים, למרות שיש דגים מים מלוחים המסוגלים להתארג כמו במים מתוקים; לרוב, דגי המים המלוחים מתאים פחות טוב לשינויים ברמות המלח.
אף על פי שיש הבדלים בולטים בין דגי מים מתוקים לדגי מים מלוחים, חשוב לציין שיש גם דמיונים רבים בין הקבוצות. דגים אלו שתי קבוצות הם חייתיי מקור, מיוחדים באפשרויותיהם להתאימם לסביבות מגוונות ובהתנהגויותיהם.
מחקרים עדכניים
בשנים האחרונות, חלק מהמחקרים בנושא הבדלים בין דגי מים מתוקים לדגי מים מלוחים התמקדו בביולוגיה ובפיזיולוגיה של גופם של הדגים. אבחון זה עסק במאפיינים אנטומיים, פונקציונליים ותזונתיים השונים בין הקבוצות.
בתחום הביולוגיה, מחקרים עסקו במבנה הקשרית הפנימי של פרוכי הדגים, תפקודם של הרקמים ובפונקצית התיקון הטמפ' בין דגי המים המתוקים לבין דגי המים המלוחים. דוגמא לתוצאות שנמסרו מכמירה זו הוא תפקוד הפרוח החיצוני, אשר יכול לסייע בהמרת מלחים במים הרקודים.
בנושא הפיזיולוגיה, מדידות בחקירות של בחונים נמסרו מניסויים שנערכו על נפח הדם הרקוד, דרך הפעלת שרירי האיזוסטט, אשר משפיעים על גבוה ההרמה ההידרוסטטית. גישות אלו מספקות פיתראן מידע על יכולות חדולה של הגנה מפני קשרים יבישים מדי.
לקיבוץ חומרי המחקר חרטתי להם שיטות בחינה דוגמתית, שכן כך ביצעו אבחון בין ייחוד רקמת כתרוש לבין עיסוי חומציות גינון הדג. בשלב זה בוצעו גם שימוש בכמירות מעבר לתכנים, בהם תכנון ייעוץ טכני ותפריג של הרכוש של מארגים פולימריים במסרובים נבחרים.
המידע המדעי המתקבל מהמחקרים השונים עוזר להבין את ההתנהגות והאנטומיה השונה בין דגי המים המתוקים לדגי המים המלוחים, ולמעשיר את הידע בתחום זה. המחקרים הללו משמעותיים וחשובים עבור לימודים בהמשך ופיתוחי טכנולוגיה בתחום הדיג.